Begova čorba

Služi: 1 osobuKuhanje: 15 minutaPriprema: 10 minuta
Begova čorba

Sastojci

Pileće meso:
400 grama
Mrkve:
200 grama
Peršun:
200 grama
Maslac:
50 grama
Bamija:
200 grama
Brašno:
50 grama
Vrhnje:
80 mililitara
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Lovorov list:
Po želji

Instrukcije

  1. Najprije operite meso (kokošije ili pileće), pa stavite u šerpu s posoljenom vodom.

  2. Dodajte mrkvu, lovorov list i peršun, stavite na vatru i zadržite dok se meso ne skuha.

  3. Nakon što se meso skuha, procijedite tečnost u kojoj su se kuhali ovi sastojci, a meso i mrkvu izrežite na kockice.

  4. U posebnoj šerpi istopite maslac, pa dodajte brašno i blago propržite.

  5. Dodajte ovoj smjesi tečnost u kojoj su se kuhali meso, mrkva i peršun, pa kuhajte 15-ak minuta.

  6. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice, pa zajedno prokuhajte.

  7. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.

  8. U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunovog soka.

  9. Procijedite, properite i dodajte u čorbi.

  10. Ostavite da sve zajedno prokuha.

  11. Umutite jedan žumanjak s vrhnjem, pa dodajte u čorbu.

  12. Zadržite još nekoliko minuta na vatri, pa skinite i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.