Cimet rolnice

Služi: 1 osobuKuhanje: 25 minutaPriprema: 70 minuta
Cimet rolnice

Sastojci

Topla voda:
200 mililitara
Jaje:
1 komad
Brašno:
750 grama
Šećer:
75 grama
Mlijeko u prahu:
3 kašike
Sol:
3/2 kasicica
Maslac:
5 kašika
Germa:
1 kašičica
Maslac:
50 grama
Sladoled od vanilije:
120 mililitara
Smeđi šćer:
120 grama
Maslac:
120 grama
Mljeveni cimet:
1 kašika

Instrukcije

  1. Stavite jaje, brašno, bijeli šećer, mlijeko u prahu, sol, 5 kašika maslaca i germu u jednu posudu, pa mlakom vodom zamijesite tijesto i ostavite da malo nadođe.

  2. U međuvremenu, u manjoj posudi istopite 50 gr maslaca, pa dodajte 120 gr smeđeg šećera i sladoled.

  3. Nakon što smjesa proključa kuhajte 2 minute, pa dobijenu karamel-smjesu prelijte na dno posude premazane masnoćom (23x33 cm)

  4. Razvalaljte tijesto na pravougaonik, pa premažite maslacem i pospite cimetom i smeđim šećerom.

  5. Urolajte tijesto i zatvorite krajeve rolade.

  6. Izrežite na 12 komada, rolatića i stavite u posudu u koju ste izlili karamel-smjesu.

  7. Ostavite da nadođe oko 45 minuta.

  8. Pecite u rerni na 175 °C 20-25 minuta.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.