Čokoladna markiza

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 30 minuta
Čokoladna markiza

Sastojci

Tamna čokolada:
300 grama
Margarin:
150 grama
Šećer u prahu:
150 grama
Kakao:
6 kašika
Jaja:
6 komada
Slatko vrhnje:
450 mililitara

Instrukcije

  1. Izlomite čokoladu za kuhanje, stavite u posudu otpornu na toplotu, a zatim tu posudu stavite iznad šerpe sa ključalom vodom.

  2. Miješajte dok se čokolada ne istopi, a zatim ju skinite i ostavite da se blago ohladi.

  3. U međuvremenu stavite margarin i pola šećera u drugu posudu, pa mikserom umutite u kremastu masu.

  4. Nakon toga dodajte kakao, pa sve izmiješajte.

  5. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.

  6. U posudu sa žumanjcima dodajte preostali šećer i dobro umutite mikserom.

  7. Istopljenu čokoladu prelijte u smjesu s margarinom i izjednačite, dodajte umućena jaja sa šećerom, a zatim i umućeno slatko vrhnje.

  8. Pleh dimenzija 6.5 x 22 cm obložite sa tri sloja prijanjajuće prozirne folije.

  9. Dio čokoladne smjese premažite na dno posude, pa poredajte jedan sloj čokoladica.

  10. Ponovite isti postupak do isteka materijala, dok ne dobijete 4 sloja čokoladica, pazeći da posljednji sloj bude čokoladni fil.

  11. Prekrijte posudu folijom i ostavite da prenoći torta u frižideru, nakon čega ju možete konzumirati.

  12. Deset minuta prije posluživanja stavite tortu u zamrzivač kako biste ju mogli lakše rezati.

  13. Nakon toga naopačke okrenite pleh i skinite, a zatim odlijepite i foliju.

  14. Izrežite tortu nožem, prethodno potopljenim u vreloj vodi.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.