Parfe fantazija sa borovnicama

Služi: 1 osobuKuhanje: 15 minutaPriprema: 20 minuta
Parfe fantazija sa borovnicama

Sastojci

Jaja:
4 komada
Vruća voda:
4 kašike
Šećer:
8 kašika
Brašno:
8 kašika
Borovnice:
200 grama
Šećer:
120 grama
Slatko vrhnje:
600 mililitara
Kisela pavlaka:
180 mililitara
Šećer u prahu:
50 grama
Želatin:
2 komada

Instrukcije

  1. Pripremiti biskvit na slijedeći način: U posudu za miksanje staviti cijela jaja sa šećerom, dodati odmah vruću vodu i miksati najvećom brzinom 15-20 minuta dok masa dobije kremastu strukturu i svijetlu boju. Brašno sa praškom za pecivo prosijati na umućenu smjesu od jaja i žicom lagano izmiješati da se fino sjedini. Dno kalupa obložiti papirom i izliti smjesu. Peći u rerni zagrijanoj na 175°C oko 15 minuta. Ispečen biskvit malo prohladiti u kalupu, zatim ga okrenut na pladanj za serviranje i skinuti papir. Ostaviti da se ohladi.

  2. U blender staviti borovnice sa šećerom i izblendati da dobijete finu jednoličnu smjesu.

  3. Slatko vrhnje (350 ml) izmiksati da bude čvrsto, a zatim u njega dodati izblendane borovnice i sve skupa mikserom povezati. Želatinu (1 vrećicu) natopiti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri i zatim na laganoj vatri otopiti (ne smije prokuhati), pa je dodati u smjesu sa borovnicama i mikserom izraditi da dobijete finu kremu.

  4. Oko biskvita staviti obruč, pa istresti pripremljenu kremu od borovnica i fino poravnati. Ostaviti u frižider da se stegne.

  5. Sada pripremiti šlag kremu. Izmiksati slatko vrhnje (250 ml), pa dodati šećer i pavlaku, miksati da se sjedini. Želatinu (1 kesicu) pripremiti kao u prethodnom postupku, otopiti na laganoj vatri i umiksati u pripremljenu smjesu sa vrhnjem. Šlag kremu premazati preko stisnute kreme od borovnica i lijepo zagladiti nožem.

  6. Ostaviti sve u frižider da se sve fino stisne. Ohlađenu tortu dekorisati svježim borovnicama i listićima mente.

  7. Voila :)

  8. NAPOMENA: Kalup za tortu je promjera 24 cm!

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.