U vrijeme toplih, ljetnih dana salate su odličan dodatak uz roštiljsko meso, uključujući i hamburgere, pa vam u nastavku nudimo nekoliko ideja za njihovu pripremu.

Zelena salata

Pomiješajte zelenu salatu i rendanu mrkvu, pa poslužite uz hamburger. Kupite jedan buket crvene salate i svježanj rukole. Operite i osušite lišće, pa izrežite na manje komade. Pomiješajte salatu, rukolu, cherry paradajz, isjeckane svježe ili kisele paprike sa kozjim sirom. Pospite maslinovim uljem i vinskim octom, pa poslužite.

Krompir-salata

Skuhajte krompir, pa izrežite na kockice. Na 8 krompira dodajte 350 gr skuhanog graška, 200 ml majoneze, 50 ml mlijeka, malo bibera, 1 kašikicu soli, pa sve izmiješajte. Čuvajte u frižideru najmanje 2 h prije posluživanja.

Pasta salata

Pomiješajte 30 ml suhog bijelog vina, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna ili limete, 1 kašiku svježeg bosiljka, 1 kašiku isjeckanog mladog luka, 2 kašike gorušice, malo soli i bibera. Prelijte prego skuhane tjestenine (120 gr) i ostavite najmanje 3 h da odstoji u frižideru. Prije posluživanja pospite crnim maslinama i prženim pinjolima.