Soljenje je najstarija metoda čuvanja mesa. Prije doba frižidera, sol se koristila za odstranjivanje vlage iz mesa, nakon čega slijedi sušenje i sprječavanje nastanka bakterija koje uzrokuju kvarenje ove namirnice. Osim toga, sol je neizostavan poboljšivač okusa svih jela.
Čuvanje i sušenje mesa
Utrljavanjem soli i hlađenjem u frižideru otklanja se vlaga, te isušuje meso, omogućavajući mu duži rok trajanja. Zadržite meso u frižideru 24 sata prije nego iz njega iscijedite sokove. Utrljajte malo više soli, stavite ponovo u frižider i zadržite 48 sati. Nakon toga možete sušiti meso.
Soljenje prije kuhanja
Soljenjem mesa neposredno prije kuhanja, posebno u slučaju pripreme odreska na roštilju, izbacuju se njegovi sokovi na površinu, koji tokom pečenja na roštilju mesu obezbjeđuju bolji okus. Kako sokovi sadrže šećer i proteine, ovo također pomaže da meso dobije smeđkastu boju.
Soljenje 24 sata ranije
Soljenje 24 sata prije kuhanja rezultira blago slanom kožicom pilećeg ili svinjskog mesa. Ovo najbolje odgovara mesu koje se sporo kuha, na niskim temperaturama, više nego mesu prženom na roštilju, na visokoj temperaturi za kratak vremenski period.