Ako niste ljubitelj faširanog mesa ili iz nekog razloga ne smijete jesti ovu vrstu namirnice, a ipak biste voljeli da se ponekad na vašem stolu “nađu” ćufte, evo načina kako da u tome i uspijete.
Od sastojaka su vam potrebni: 1 kašika maslinovog ulja, 500 gr gljiva, prstohvat soli, 1 kašika maslaca, 125 gr isjeckanog crvenog luka, 4 češnja bijelog luka, 125 gr zobi, 30 gr parmigiano reggiano sira, 125 gr prezle,30 gr peršuna, 2 jaja, 1 kašikica soli, biber, prstohvat crvene paprike, prstohvat origana, 750 ml pasta sosa.
Stavite gljive u tavu sa zagrijanim uljem i posolite ih.
Kuhajte dok tečnost ne ispari.
dodajte gljivama maslac, smanjite temperaturu i kuhajte miješajući gljive oko 5 minuta.
Umiješajte u gljive crveni luk i kuhajte još 5 minuta, a zatim i bijeli, pa kuhajte 1 minutu.
Prebacite smjesu u jednu posudu.
Stavite zob u tu smjesu i izmiksajte, a zatim njeno umiješajte 30 gr parmigiano regiano sira.
Dodajte prezlu, peršun, 1 jaje, sol, biber, papriku i origano.
Viljuškom izmiješajte sastojke, pa dodajte i preostalo jaje.
Smjesa bi se trebala biti sjedinjena kada ju pritisnete.
prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižider da odstoji najmanje 4 h.
Od ove smjese oblikujte ćufte u obliku loptica i rasporedite ih na pleh za pečenje obložen pergament papirom.
Stavite u rernu i pecite 12-15 minuta na 230 ;deg:C.
Pasta sos stavite na vatru d aproključa, a zatim uvaljajte u sos i ćufte.
Ostavite da krčkaju u sosu 4 min do 1 h.
Poslužite ih dekorisane peršunom i naribanim sirom.