Od davnina je svima već poznato da je mrkva bogat izvor hranjivih tvari, veoma korisnih za zdravlje, zbog čega slobodno može biti okarakterisana kao ljekovita namirnica.
Ovu vrstu povrća možete iskoristiti i za slana i slatka jela, upotrijebiti ju kao dodatak predjelu, glavnom jelu ili prilogu. U koji god obrok da ju uvrstite sigurno nećete pogriješiti, a u nastavku vam nudimo savjet kako da napravite krem supu od mrkve.
U šerpi istopite 2 kašike maslaca, pa dodajte 1 isjeckanu glavicu crvenog luka i 700 gr isjeckane svježe mrkve.
Dodajte jedan litar povrtne supe, jednu naribanu kocku od 2.5 cm đumbirovog korjena i druge dodatke po želji.
Poklopite šerpu i ostavite na vatri da kuha dok mrkva ne omekša.
Nakon što sadržaj bude skuhan, procijedite mrkvu, a zadržite tekućinu u posebnoj posudi.
Čvrsti sadržaj sa malo tekućine stavite u blender i izmiksajte.
Pulsirajte i pomalo dodajite tekućinu po potrebi.
Vratite izmiksani sadržaj s apreostalom tekućinom u šerpu, pa umiješajte 250 ml vrhnja.
Stavite na vatru i konstantno miješajte.
Kada smjesa proključa stavite sol, biber i muškatni oraščić, pa poslužite supu.