Za 20 manjih krofni potrebno vam je 170 ml mlijeka, 2 jaja, ½ kašikice soli, 75 gr maslaca, 4-5 kašika džema, 2 kašikice germe, 80 gr šećera u prahu, 425 gr brašna i ulje.
Pomiješajte brašno, sol i germu.
Umutite žumanjke, toplo mlijeko i istopljeni maslac, pa sjedinite s brašnom.
Zamijesite tijesto, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta.
Radnu površinu premažite uljem, pa na njoj mijesite tijesto 5-10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Tijesto koje ste zamijesili stavite u posudu premazanu uljem, poklopite i ostavite da naraste, 1-2 h.
Nakon što tijesto naraste, ponovo ga blago mijesite, izrežite na željeni broj dijelova i oblikujte rukom krofne.
Rasporedite ih na pleh premazan uljem, prekrijte folijom premazanom uljem i ostavite 30-60 minuta da narastu.
U šerpu stavite ulje, a zatim i krofne u serijama.
Kada dobiju ujednačenu boju izvadite ih, uvaljajte u šećer u prahu, a zatim ih napunite džemom ili nekim drugim filom po želji.