Svjež i zreo paradajz možete vrlo lahko pretvoriti u sos koji u kombinaciji sa špagetima ili nekom drugom vrstom tjestenine zaista pruža nevjerovatan ugođaj za nepce.
Da biste počeli sa pripremom paradajz sosa, prije svega stavite vodu da prokuha u većoj šerpi.
Na dno svakog paradajza nožem ucrtajte „X”, kako biste kasnije lakše skinuli kožicu.
U ključalu vodu stavite paradajz i zadržite 30-60 sekundi, pa nakon što ga izvadite iz tople vode, odmah ga stavite u ledenu vodu i zadržite oko 60 sekundi, kako biste spriječili daljnje kuhanje.
Izvadite paradjz iz vode i skinite kožicu povlačeći je od ucrtanog znaka „X”.
Isjeckajte nježno paradajz i zajedno sa sokom, koji se pri sjeckanju iscijedio, ostavite na stranu.
U tavi, na zagrijanom ulju propržite bijeli luk, pazeći da ne izgori, zatim dodajte isjeckani paradajz sa sokom i kuhajte uz konstantno miješanje dok skoro sva tečnost ne ispari.
Pomiješajte sos sa skuhanom tjesteninom i poslužite.