Napraviti sočnu, pečenu puretinu jednostavan je zadatak kada je kupite prekuhanu vašoj lokalnoj trgovini. Sokovi, kao što je sok od jabuke, daje joj blag, slatkast okus, a namakanje u vodi prije kuhanja daje joj nježniju teksturu i bolji okus.
Potopite puretinu u vodu noć prije kuhanja.
Procijedite vodu i odstranite masnoću i kožicu.
Stavite puretinu u vatrostalnu posudu premazanu uljem.
U jednoj posudi pomiješajte 70 gr smeđeg šećera, 1 kašikicu klinčića, ¼ kašikice mljevenog cimeta, 2 čaše soka od jabuke, 1 kašikica senfa, 1 češanj samljevenog bijelog luka i ½ kašikice mljevenog đumbira.
Prelijte pola ove mješavine preko puretine.
Pecite puretinu 2 h u rerni na 180 °C, a zatim prelijte i ostatak preljeva.
Prekrijte puretinu aluminijskom folijom i pecite još pola sata.
Prije posluživanja ostavite da puretina odstoji najmanje 10 minuta.