Brokula sa karfiolom odlična je povrtna kombinacija koja obezbjeđuje zaista mnogo korisnih vitamina i minerala. Sa velikim količinama sulforafana, ove dvije vrste povrća sadrže spoj koji može spriječiti rast tumora i smanjiti rizik od kancerogenih oboljenja. Ukoliko ih skuhate na pravi način, uz zdravstvene prednosti obezbijedit ćete sebi i pravi ugođaj za nepce.
Napunite veću šerpu vodom i stavite na umjerenu temperaturu.
Dodajte 400 gr brokule i istu količinu karfiola i zadržite povrće oko 10 minuta, dok voda ne počne da ključa, što ipak ovisi o tome koliko tvrdo ili mekano povrće želite.
Dodajte prstohvat soli dok voda ključa i 2 kašikice putera, a zatim sve promiješajte.
Procijedite veći dio vode, ostavljajući samo onoliko koliko može prekriti dno posude.
Ostavite šerpu sa brokulom i karfiolom na potpuno smanjenoj temperaturi ili isključenom kolu, a zatim umiješajte 5-6 listića sira sa 1 kašikicom putera.
Na ovaj način ćete dobiti jelo u blagom, kremastom sosu od sira koje možete poslužiti kao prilog uz neko jelo od mesa.