Crna riža je riža srednjeg zrna koja je jednostavna za napraviti i koristiti u drugim receptima. Kada se skuha, riža dobije duboku ljubičastu boju, orašast okus i mehku teksturu. U nastavku vam nudimo savjete kako da skuhate crnu rižu i uz koja jela ju poslužiti.
Najprije isperite rižu dva ili tri puta prije kuhanja, pod hladnom, tekućom vodom i protrljajte nekoliko puta rukama. Na ovaj načun ćete otkloniti površinski škrob i spriječiti stvaranje grudvica.
Potopite rižu u vodu i ostavite da prenoći.
Pri kuhanju uvijek koristite 2 šolje vode na jednu šolju riže, jer se njen volumen poduplava kuhanjem.
Rižu možete kuahti i u temeljcu od govedine, piletine ili povrća, za bolji okus.
Nakon što tečnost s rižom proključa, smanjite temperaturu, poklopite šerpu i ostavite da krčka 20-35 minuta, dok riža ne upije svu tečnost, a zatim isključite štednjak.
Ostavite šerpu s rižom da stoji još 15 minuta, bez da ju miješate, a zatuim ju poslužite.
Skuhanu crnu rižu možete koristiti u hladnim salatama, jer je ona zdravija alternativa za bijelu rižu i tjesteninu.
Dobro skuhanu crnu rižu pomiješajte sa prezlom, biljem i začinima i iskoristite kao punjenje za piletinu ili puretinu.
Možete ju poslužiti i kao prilog uz vašu omiljenu vrstu mesa ili ribe.
Od crne riže možete napraviti i puding s cimetom.