Slanutak, poznat i kao garbanzo grah, koristi se za humus, salatei variva. Iako je dostupan u konzervama i može se jesti odmah, u vašoj kuhinji možete skuhati i suhi slanutak, dodati mu začine po želji i uživati u ovoj namirnici.
Kada kupite suhi slanutak, prije nego počnete sa pripremom, odstranite sva zrna koja imaju tamniju boju, mrlje ili su znatno manja u odnosu na ostala.
Stavite ih u jednu posudu i prelijte vodom, kako bi zrna bila potpuno potopljena.
Na 450 gr zrna nivo vode ne bi trebao biti ispod 10 cm u zdjeli.
Stavite ½ kašikice soli i ostavite da prenoći, oko 12 h bi zrna trebala biti potopljena i tokom noći ona upiju puno tečnosti.
Nakon što slanutak odstoji u vodi, procijedite ga i stavite u šerpu s vodom.
Nakon što sadržaj iz šerpe proključa, smanjite temperaturu, poklopite šerpu i ostavite da krčka oko 1.5 h.
Dodajte začine po želji, procijedite slanutak, ohladite, pa poslužite.