Gljive se stoljećima koriste u kulinarske i ljekovite svrhe, jer osim bogatog okusa one pružaju i mnogo hranjivih tvari. Uobičajen su dodatak jelima u nizu međunarodnih kuhinja. Mogu poslužiti kao zamjena za meso u raznim jelima jer sadrže sličnu teksturu kao neki dijelovi ove namirnice. Kuhanjem svježih gljiva naglašavate njihovu mesnatu teksturu, pa u nastavku saznajte kako najbolje to možete i uraditi.
Stavite gljive u cjediljku, pa ih isperite pod hladnom, tekućom vodom, kako biste odstranili nečistoće.
Nakon što ih isperete, dobro ih protresite kako bi što manje vode ostalo na njima.
Očistite ih četkicom za gljive (osim dijela ispod kapica).
Stavite gljive na dasku za rezanje i svakoj odsijecite samo donji dio drške.
U šerpu stavite vodu i nakon što proključa, dodajte jednu ili dvije pileće kocke za supu, zavisno od količine vode.
Nakon što se kocke istope, dodajte očišćene gljive.
Kuhajte ih 15-ak minuta na umjerenoj temperaturi, odnosno dok ne postanu mekane.
Izvadite gljive, a supu možete iskoristiti kao preljev za neko jelo ili kao osnovicu za varivo.
Skuhane gljive možete iskoristiti kao prilog ili dodatak zaista različitim vrstama jela, od salata do tjestenina.