Svježi kesteni se mogu pokvariti brzo ako se ne pohrane na pravi način, a treba ih čuvati na, što je moguće hladnijoj temperaturi u frižideru. Dodavanje vlage u vrećicu u kojoj su svježi kesteni također može održati njihovu svježinu. Prije pripreme kestenja, provjerite njihovu svježinu, a u nastavku saznajte na koji način to možete i uraditi.
Svježi kesten treba biti tvrd
Stavite kesten u ruku i stisnite čvrsto. Svježi kesten bi trebao biti izuzetno čvrst i tvrd. Ako je imalo mekan, kesten vjerovatno nije u potpunosti svjež.
Bez klica…
Provjerite da li ima klica na kestenu. Čuvanjem na dovoljno hladnoj temperaturi, kestenje ne bi trebalo klijati nekoliko mjeseci. Ipak, ako vidite klicu manju od 5 cm, možete ispeći kestenje, a zatim odsjeći klicu. Ako je klica duža od 5 cm, a okus kestena se može promijeniti toliko da ga ne poželite jesti.
Bez plijesni…
Pogledajte da li ima plijesni na vanjskoj površini kestena. Starenjem se mogu pojaviti plijesni, najčešće tamne boje. Vi možete odsjeći taj dio i iskoristiti ostatak kestena, zavisno ot toga koliko su se plijesni proširile. Ako se nalaze samo na ivicama kestena, unutrašnjost je vjerovatno dobra i jestiva.
Bez promjene boje u unutrašnjosti
Napunite veliku zdjelu hladnom vodom, a zatim stavite kestenje u vodu. Ako potone, onda je svježe, a ako pluta, izvadite iz vode i prerežite kestenje na pola. Diskoloracija i plijesni u unutrašnjosti ukazuju na kvarenje. Drugi razlog zbog kojeg svježe kestenje može plutati je sušenje. Ako se kestenje sušilo prije pohrane, vjerojatno neće imati dobar okus i teksturu.