Patlidžan je ukusno, mesnato povrće koje možete pržiti, iskoristiti kao sastojak za supe i variva, pa čak i puniti. Evo nekoliko jednostavnih savjeta za kuhanje patlidžana, koji je poznat i po svojoj sposobnosti da snizi povišeni holesterol u krvi.
Prije svega biste trebali znati da, osim običnog patlidžana kojeg inače koristite u vašoj kuhinji, postoje i druge, tanje vrste kao što je talijanski, kineski, japanski i indijski patlidžan.
Priprema patlidžana za kuhanje
Posolite samo velike patlidžane, obzirom da obični patlidžan može biti gorak. Zbog toga se obično režu na kolutove, posole i ostave u cjediljki 20 do 30 minuta, kako bi se iscijedili gorki sokovi. Isperite, zatim usitnite i iskoristite. Manje vrste patlidžana uglavnom ne treba soliti.
Prženje u tavi, na maslinovom ulju
Pržite kolutove patlidžana na maslinovom ulju po 5-7 minuta na svakoj strani, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.Ne koristite previše ulja, jer je u ovom slučaju patlidžan kao spužva, koliko god ulja da stavite, sve će upiti.
Patlidžan možete ispržiti sa bijelim lukom, crvenom paprikom i malo mljevenog mesa za klasično kinesko jelo.
Na roštilju…
Premažite svaki kolut patlidžana manjom količinom ulja i pržite na roštilju, na umjerenoj temperaturi po 10 minuta s obje strane, dok ne omekša.
U rerni…
Napravite proreze u cijelom patlidžanu, stavite nekoliko kriški bijelog luka u svaki prorez i pecite u rerni na 200 °C 40-60 minuta. Ogulite patlidžan, a zatim isjeckajte ili zgnječite.
Patližan možete poslužiti sa paradajzom, bijelim lukom i biljem kao što je peršun ili menta.