Komorač je biljka koja se sastoji od glavice sa nekoliko stabljiki, listova i malih sjemenki. Glavica je obično bijele ili svijetlo zelene boje, sa, također zelenom stabljikom i lišćem.
Svaki dio komorača može da se jede, u kombinaciji s drugim dijelovima ili kao zasebne cjeline.
Komorač ima blago slatkast okus i hrskavost sličnu celeru.
Nutrijentima je bogato i nemasno povrće koje možete jesti sirovo ili kuhano, ovisno o vašem ukusu i onome što zahtijeva recept.
Kada kupujete komorač, izaberite svježi, sa čvrstom glavicom, bez mrlji i diskoloracije.
Iskoristite ga brzo nakon kupovine, zbog optimalne svježine i okusa.
Ako niste u mogućnosti da ga iskoristite odmah, zamotajte komorač u plastičnu vrećicu i ostavite u frižider.
Prije kuhanja dobro operite komorač, odstranite sve nečistoće, a zatim ga posušite.
Odvojite nožem stabljiku od glavice, a zatim otkinite i listove sa stabljike.
Vertikalno prepolovite glavicu i odstranite unutarnje jezgro komorača.
Naravno, po želji možete izrezati komorač i na četvrtine ili tanke trake.
Kuhati ga možete na različite načine, a najčešće se koristi u salatama, supama ili kao prilog uz neko glavno jelo.