Krastavac je vrsta povrća zelene boje, duguljastog oblika sa žućkasto-bijelim sjemenkama u unutrašnjosti. Bogat je vitaminima A i B, a izvrstan je izvor kalija, magnezija i folne kiseline.

Povoljno djeluje na kožu, smanjuje nadražljivost, daje joj potrebnu svježinu, pa se iz tog razloga koristi kao jedan od sastojaka mnogih kozmetičkih preparata za hidrataciju kože.

Koristi se kao lijek za opekline, pomaže osobama koje imaju velike podočnjake, a reguliše i san.

Kalij, kojeg krastavac sadrži u sebi utiče na pokretljivost mišića i regulisanje krvnog pritiska. Sok od krastavca se preporučuje osobama koje imaju problema sa zubima i krvarenjem desni.

Zbog niske kalorijske vrijednosti, velike količine vode sadržane u krastavcu i osjećaja sitosti koji pruža, često se ova povrtna biljka koristi i kao sredstvo za mršavljenje, pa se nerijetko nađe i kao neizostavan sastojak mnogih dijeta.

Pri kupovini krastavaca, uvijek odaberite one koji su čvršći i bez oštećenja. Ukoliko je krastavac suh i naboran, znači da je izgubio velike količine vode. Žuta boja na krastavcu je također znak da ima nedostatke, pa izaberite onaj sa svijetlo ili tamno zelenom bojom.

Krastavac se može držati u frižideru i do 10 dana, jer niže temperature doprinose održavanju hranjivih supstanci i svježini krastavca. Dugotrajnosti krastavca ćete doprinijeti ukoliko neopran krastavac, prije stavljanja u frižider čvrsto umotate u plastičnu vrećicu.

Krastavac se mnogo koristi u ishrani, a najčešće je prisutan u salatama i kao dekorativno sredstvo mnogih jela. Kada koristite krastavac u ishrani, neposredno prije upotrebe ga dobro operite, probajte okus kore i ukoliko je gorka, nemojte je upotrijebiti, jer može pokvariti okus vašeg jela.