Porijeklom iz Indonezije, muškatni oraščić je začin koji ima oblik male, okrugle kapsule, a popularan je u kuhinjama iz različitih dijelova svijeta. U mljevenom obliku dostupan je gotovo svugdje, a u cijeloj formi samo u određenim, specijalizovanim trgovinama.
Kuhanje
Veoma je prilagodljiv, pa se često javlja kao sastojak u slanim i slatkim jelima. Upotreba muškatnog oraščića varira, ovisno o jelima koja su karakteristična za određena područja. U indijskoj kuhinji, ovaj začin koristi se za poboljšanje okusa poslastica, dok na području Evrope upotpunjuje okus krompira i mesa. Osim ovih, postoje i druga jela koja ovaj začin može obogatiti, a špinat i bešamel sos su najbolji primjeri.
Muškatni oraščić dobar je i u kombinaciji sa đumbirom, cimetom i klinčićem, pa se zajedno s ovim začinima koristi kao sastojak u piti od jabuka ili tikve. Često se dodaje i desert kremama i pudinzima, a redovno se koristi kao ukras za različite napitke.
Medicina
Osim što se koristi u kulinarske svrhe, muškatni oraščić može poslužiti i kao lijek. Poboljšava probavno zdravlje, smirujući nervozu želuca, smanjujući mučnine i gasove. Također se koristi i kao analgetik, posebno za zubobolju i bolne rane u ustima, te za ublažavanje artritisa.
Ulje muškatnog oraščića
Eterično ulje muškatnog oraščića čest je sastojak farmaceutskih proizvoda kao što su paste za zube, kozmetika i sirupi za kašalj. U komercijalne svrhe koristi se i kao mirisno sredstvo.