Sjemenke lana su možda male, ali veoma moćne, jer u sebi sadrže mnoštvo nutrijenata pogodnih za zdravlje. Ne sadrže mnogo uhljikohidrata, zbog čega su idealne za osobe koje moraju ograničiti unos škroba i šećera u organizam. Zbog zdravih masti i visokog sadržaja vlakana, ove sjemenke su veoma povoljne i za održavanje normalne tjelesne težine.
Sjemenke lana su bogate vitaminima B skupine, magnezijem, manganom i drugim nutrijentima, ali ono što ove sjemenke najviše sadrže u sebi su omega-3 masne kiseline, vlakna i fitohemikalije zbog čega i imaju mnogo zdravstvenih prednosti.
Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline igraju glavnu ulogu u sprječavanju upala u tijelu, koje doprinose hroničnim oboljenjima kao što su bolesti srca, artritis, astma, dijabetes ili kancerogena oboljenja. Upale se pojačavaju usljed nedovoljnog unosa omega 3 masnih kiselina, posebno u odnosu na unos omega-6 masnih kiselina. Sjemenke lana mogu biti od velike pomoći pri balansiranju ove dvije vrste masnih kiselina.
U sjemenkama lana najviše ima alfa linolenske kiseline, omega-3 masne kiseline koja je preteča masnim kiselinama iz lososa i drugih masnih riba i djelotvorna je pri balansiranju omega-3 i 6 masnih kiselina.
Vlakna
Teško je pronaći namirnicu koja u sebi ima više topivih i netopivih vlakana od lana. Zbog svoje obogaćenosti vlaknima, lan djeluje kao sredstvo za snižavanje holesterola, a ishrana bogata vlaknima doprinosi stabilizaciji šećera u krvi i normalnom funkcionisanju crijeva.
Fitohemikalije
Veoma su bogate fitohemikalijama, uključujući i mnoge antioksidanse. Jedan su od najboljih izvora lignana koji se u crijevima pretvaraju u supstancu koja doprinosi uravnoteženosti ženskih hormona. Postoje dokazi da lignani doprinose plodnosti, sprječavaju probleme u menopauzi, te doprinose prevenciji tipa 2 dijabetesa.