Ajvar
Sastojci
Instrukcije
Očišćenom povrću u loncu (2 l vode) dodajte ocat, začine i kuhajte dok ne omekša.
Zatim iscijedite i sameljite u mašini za mljevenje mesa. Prebacite u tavu i pržite uz miješanje i konstantno dodavanje ulja.
Na samom kraju prženja dodajte 2.5 kašičice soli i po vlastitoj želji dodajte količinu šećera.
Tegle, prilikom pripreme ove zimnice u kojima će biti čuvan ajvar, su jako bitne. Trebaju biti hermetički zatvorene, a prije samog punjenja ajvarom trebaju biti dobro oprane, sterilizovane i osušene.
Pazite da pri punjenju ajvrom ne ostaje zrak između slojeva u tegli. Pri punjenju naspite ulje do vrha.
Čuvajte na hladnom mjestu.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.