Badem baklava
Sastojci
Instrukcije
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa ih umutiti sa šećerom (6 kašika).
Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, pa ih sa 250 gr badema kašikom umiješati u umućene žumanjke.
U tepsiju premazanu uljem staviti 2 sloja jufke, zatim gornji sloj premazati istopljenim maslacem, dodati jedan dio fila od badema, prekriti jufkom, premazati je maslacem, staviti drugu jufku, premazati je maslacem i filom, pa postupak nastaviti do isteka materijala.
Baklavu izrezati, prekriti papirom za pečenje i peći 80 minuta na 200 °C.
U međuvremenu napraviti agdu: 200 ml vode prokuhati sa 1 kašikicom vanilin šećera i 500 gr sitnog šećera.
Kada se ispeče, baklavu preliti agdom i ostaviti da se ohladi.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.