Baklava sa ukusnim filom od čokolade
Sastojci
Instrukcije
Stavite jednu jufku na čist ubrus na radnoj površini.
Jufku premažite istopljenim maslacem, pa ujednačeno pospite 1 kašikicu oraha i pola kašikice smeđeg šećera po jufki.
Preklopite još jednom jufkom i isti postupak ponavljajte dok ne složite četiri jufke.
Napravite još 4 ovakva složenca na isti način.
Kada ih složite, izrežite ih na kvadrate od 20 cm.
Stavite ih u tri veća pleha obložena papirom za pečenje i pecite u rerni na 180°C oko 50 minuta, odnosno dok blago ne porumene.
Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
U međuvremenu pomiješajte šećer u prahu, vodu i kafu.
Stavite da kuha na umjerenoj temperaturi, miješajući konstantno dok se šećer ne istopi.
Nakon što smjesa proključa povećajte temperaturu i kuhajte još 3-4 minute dok se smjesa blago ne zgusne.
Skinite s vatre i ostavite na stranu.
Čokoladu stavite u jednu posudu, a zatim iznad šerpe sa ključalom vodom miješajte dok se čokolada ne istopi.
U posebnoj posudi mikserom umutite 2 žumanjka i dodatnih 60 gr šećera u prahu.
Dodajte istopljenu čokoladu i mascarpone sir, pa miksajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
Dva bjelanjka umutite sa preostalih 20 gr šećera, pa dodajte u smjesu sa čokoladom.
U posudu za baklavu stavite jedan kvadratni složenac koji se pekao i premažite ga sa malo sirupa pd kafe kojeg ste pripremili ranije.
Premažite ¼ fila od čokolade, a zatim stavite drugi složenac od jufki.
Premažite ga sirupom od kafe i nastavite isti postupak dok ne iskoristite sav materijal (jufke-fil).
Prekrijte plastičnom folijom, stavite u frižider da odstoji 3 h, a zatim izrežite baklavu i poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.