Baklava sa ukusnim filom od čokolade

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 30 minuta
Baklava sa ukusnim filom od čokolade

Sastojci

Jufka:
10 komada
Istopljeni maslac:
80 grama
Nasjeckani orasi:
60 grama
Smeđi šćer:
45 grama
Šećer u prahu:
60 grama
Voda:
60 mililitara
Čokolada za kuhanje:
125 grama
Jaja:
2 komada
Šećer:
80 grama
Mascarpone sir:
250 grama
Granulice kafe:
1 kašičica

Instrukcije

  1. Stavite jednu jufku na čist ubrus na radnoj površini.

  2. Jufku premažite istopljenim maslacem, pa ujednačeno pospite 1 kašikicu oraha i pola kašikice smeđeg šećera po jufki.

  3. Preklopite još jednom jufkom i isti postupak ponavljajte dok ne složite četiri jufke.

  4. Napravite još 4 ovakva složenca na isti način.

  5. Kada ih složite, izrežite ih na kvadrate od 20 cm.

  6. Stavite ih u tri veća pleha obložena papirom za pečenje i pecite u rerni na 180°C oko 50 minuta, odnosno dok blago ne porumene.

  7. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.

  8. U međuvremenu pomiješajte šećer u prahu, vodu i kafu.

  9. Stavite da kuha na umjerenoj temperaturi, miješajući konstantno dok se šećer ne istopi.

  10. Nakon što smjesa proključa povećajte temperaturu i kuhajte još 3-4 minute dok se smjesa blago ne zgusne.

  11. Skinite s vatre i ostavite na stranu.

  12. Čokoladu stavite u jednu posudu, a zatim iznad šerpe sa ključalom vodom miješajte dok se čokolada ne istopi.

  13. U posebnoj posudi mikserom umutite 2 žumanjka i dodatnih 60 gr šećera u prahu.

  14. Dodajte istopljenu čokoladu i mascarpone sir, pa miksajte dok ne dobijete ujednačenu masu.

  15. Dva bjelanjka umutite sa preostalih 20 gr šećera, pa dodajte u smjesu sa čokoladom.

  16. U posudu za baklavu stavite jedan kvadratni složenac koji se pekao i premažite ga sa malo sirupa pd kafe kojeg ste pripremili ranije.

  17. Premažite ¼ fila od čokolade, a zatim stavite drugi složenac od jufki.

  18. Premažite ga sirupom od kafe i nastavite isti postupak dok ne iskoristite sav materijal (jufke-fil).

  19. Prekrijte plastičnom folijom, stavite u frižider da odstoji 3 h, a zatim izrežite baklavu i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.