Begova čorba
Sastojci
Instrukcije
Najprije operite meso (kokošije ili pileće), pa stavite u šerpu s posoljenom vodom.
Dodajte mrkvu, lovorov list i peršun, stavite na vatru i zadržite dok se meso ne skuha.
Nakon što se meso skuha, procijedite tečnost u kojoj su se kuhali ovi sastojci, a meso i mrkvu izrežite na kockice.
U posebnoj šerpi istopite maslac, pa dodajte brašno i blago propržite.
Dodajte ovoj smjesi tečnost u kojoj su se kuhali meso, mrkva i peršun, pa kuhajte 15-ak minuta.
Dodajte meso i povrće izrezano na kockice, pa zajedno prokuhajte.
Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunovog soka.
Procijedite, properite i dodajte u čorbi.
Ostavite da sve zajedno prokuha.
Umutite jedan žumanjak s vrhnjem, pa dodajte u čorbu.
Zadržite još nekoliko minuta na vatri, pa skinite i poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.