Bosanska potkriža

Služi: 1 osobuKuhanje: 100 minutaPriprema: 15 minuta
Bosanska potkriža

Sastojci

Projno brašno:
800 grama
Hladna voda:
400 mililitara
Crveni luk:
2 glavice
Lovorov list:
2 lista
Peršun:
1 svežanj
Soda bikarbona:
1 kašičica
Juneće meso:
Po želji
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Aleva paprika:
Po želji
Ulje:
Po želji

Instrukcije

  1. Pomiješajte brašno i sodu bikarbonu.

  2. Dodajte sol i vodu pa zamjesite glatko tijesto.

  3. Pomastite tepsiju uljem.

  4. Dodajte napravljeno tijesto u tepsiju. Rukom rastanjite tijesto po tepsiji.

  5. Nekoliko puta viljuškom probodite tijesto i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta.

  6. Premažite pogaču po vrhu s malo ulja, pa je pecite 20 minuta na temperaturi od 220 °C.

  7. Izvadite, zamotajte u salavetu pa ostavite da se ohladi.

  8. U lonac dodajte vodu i meso. Dodajte luk, peršun, lovorov list, sol i biber.

  9. Kuhajte na srednjoj temperaturi. Kada je meso skuhano, izvadite ga i narežite na komade.

  10. Isjecite pogaču na na tanje kriške i poredajte u tepsiju.

  11. Poredajte meso preko pa prelijte s vodom u kojoj se meso skuhalo, tek toliko da se kriške pogače prekriju.

  12. Stavite u rernu i pecite 10 minuta na temperaturi od 250 °C.

  13. Izvadite i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.