Buhtle
Sastojci
Instrukcije
Svježi kvasac potopiti u toplo mlijeko (1-2 kašike), zaslađeno sa 1 kašikicom šećera.
Kvasac ostaviti da naraste, pa ga sjediniti sa 500 gr brašna, 2 žumanjka i 100 ml vrhnja za kuhanje.
Zamijesiti tijesto sa 250 ml mlijeka, poklopiti i ostaviti 1 h da nadođe.
U međuvremenu pripremiti fil: 150 gr mljevenih oraha pomiješati sa vanilin šećerom i 2 kašike sitnog šećera, preliti sa 100 ml vrelog mlijeka, pa sve izmiješati.
Nakon što tijesto nadođe, razviti ga na 0,5 cm debljine.
Tijesto izrezati na kvadrate.
Svaki kvadrat premazati s malo napravljenog fila i formirati buhtle spajanjem, odnosno sljepljivanjem svih krajeva izrezanog tijesta.
Buhtle poredati u pleh premazan uljem, premazati ih s malo istopljenog maslaca i ostaviti 30 min da dodatno nadođu.
Nakon što nadođu, buhtle peći 40 minuta na 180°C.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.