Buhtle

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 15 minuta
Buhtle

Sastojci

Brašno:
500 grama
Margarin:
60 grama
Žumance:
2 komada
Vrhnje za kuhanje:
100 mililitara
Mlijeko:
350 mililitara
Vanilin šećer:
1 pakovanje
Šećer:
3 kašike
Kvasac:
1 pakovanje
Mljeveni orasi:
150 grama

Instrukcije

  1. Svježi kvasac potopiti u toplo mlijeko (1-2 kašike), zaslađeno sa 1 kašikicom šećera.

  2. Kvasac ostaviti da naraste, pa ga sjediniti sa 500 gr brašna, 2 žumanjka i 100 ml vrhnja za kuhanje.

  3. Zamijesiti tijesto sa 250 ml mlijeka, poklopiti i ostaviti 1 h da nadođe.

  4. U međuvremenu pripremiti fil: 150 gr mljevenih oraha pomiješati sa vanilin šećerom i 2 kašike sitnog šećera, preliti sa 100 ml vrelog mlijeka, pa sve izmiješati.

  5. Nakon što tijesto nadođe, razviti ga na 0,5 cm debljine.

  6. Tijesto izrezati na kvadrate.

  7. Svaki kvadrat premazati s malo napravljenog fila i formirati buhtle spajanjem, odnosno sljepljivanjem svih krajeva izrezanog tijesta.

  8. Buhtle poredati u pleh premazan uljem, premazati ih s malo istopljenog maslaca i ostaviti 30 min da dodatno nadođu.

  9. Nakon što nadođu, buhtle peći 40 minuta na 180°C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.