Buhtle sa džemom
Sastojci
Instrukcije
U jednu posudu stavite brašno, germu, 4 kašike šećera i sol.
Dodajte jaja, vanila ekstrakt i ulje.
Dodavanjem mlakog mlijeka (480 ml) rukom zamijesite tijesto.
Prekrijte plastičnom folijom posudu sa tijestom i ostavite 1 h da nadođe.
Kada tijesto naraste, oblikujte ga i razvijte na debljinu oko 1 cm.
Izrežite jufku na kvadrate 7x7 cm.
Na sredinu svakog kvadrata stavite malo džema i spojite krajeve tijesta, pazeći da nijedna strana ne bude otvorena.
Svaku buhtlu premažite uljem, kako bi se manje lijepile jedna za drugu, pa ih poredajte u tepsiju.
Ostavite ih još 20-ak minuta da dodatno narastu, pa pecite 25-30 minuta u rerni na 180°C.
Pomiješajte 60 ml ml toplog mlijeka sa 1 kašikom šećera i premažite buhtle kako bi omekšale.
Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.