Čokoladna markiza
Sastojci
Instrukcije
Izlomite čokoladu za kuhanje, stavite u posudu otpornu na toplotu, a zatim tu posudu stavite iznad šerpe sa ključalom vodom.
Miješajte dok se čokolada ne istopi, a zatim ju skinite i ostavite da se blago ohladi.
U međuvremenu stavite margarin i pola šećera u drugu posudu, pa mikserom umutite u kremastu masu.
Nakon toga dodajte kakao, pa sve izmiješajte.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
U posudu sa žumanjcima dodajte preostali šećer i dobro umutite mikserom.
Istopljenu čokoladu prelijte u smjesu s margarinom i izjednačite, dodajte umućena jaja sa šećerom, a zatim i umućeno slatko vrhnje.
Pleh dimenzija 6.5 x 22 cm obložite sa tri sloja prijanjajuće prozirne folije.
Dio čokoladne smjese premažite na dno posude, pa poredajte jedan sloj čokoladica.
Ponovite isti postupak do isteka materijala, dok ne dobijete 4 sloja čokoladica, pazeći da posljednji sloj bude čokoladni fil.
Prekrijte posudu folijom i ostavite da prenoći torta u frižideru, nakon čega ju možete konzumirati.
Deset minuta prije posluživanja stavite tortu u zamrzivač kako biste ju mogli lakše rezati.
Nakon toga naopačke okrenite pleh i skinite, a zatim odlijepite i foliju.
Izrežite tortu nožem, prethodno potopljenim u vreloj vodi.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.