Čokoladna rolada sa okusom kafe

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 20 minuta
Čokoladna rolada sa okusom kafe

Sastojci

Čokolada za kuhanje:
200 grama
Kafa:
70 mililitara
Jaja:
7 komada
Šećer:
200 grama
Šlag pjena:
200 mililitara
Šećer u prahu:
1 kašika
Kakao:
Po želji

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na 200 °C.

  2. Pleh za pečenje dimenzija 33-43 cm obložite pergament papirom.

  3. Čokoladu pomiješajte s kafom, pa tu posudu stavite iznad šerpe s ključalom vodom.

  4. Miješajte dok ne dobijete glatku masu, a zatim ostavite da se potpuno ohladi.

  5. Žumanjke odvojite od bjelanjaka.

  6. Mikserom umutite žumanjke i šećer, a zatim smanjite brzinu miksera, postepeno dodajite ohlađenu čokoladu i lagano miksajte dok ne ujednačite smjesu.

  7. Bjelanjke umutite u posebnoj posudi, a zatim ih pažljivo, kašikom pomiješajte sa smjesom od čokolade.

  8. Smjesu rasporedite na pleh za pečenje i pecite oko 20 minuta.

  9. Nakon što se kora ispeče i malo ohladi, nožem odrežite njene rubove.

  10. Odlijebite pergament papir i ostavite da se kora u potpunosti ohladi.

  11. Šlag pjenu umutite sa šećerom u prahu, pa ju premažite preko cijele, ohlađene kore.

  12. Urolajte koru prema unutrašnjosti, prebacite u jednu tacnu i ostavite da prenoći u frižideru.

  13. Prije posluživanja pospite roladu kakaom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.