Čokoladna rolada sa okusom kafe
Sastojci
Instrukcije
Zagrijte rernu na 200 °C.
Pleh za pečenje dimenzija 33-43 cm obložite pergament papirom.
Čokoladu pomiješajte s kafom, pa tu posudu stavite iznad šerpe s ključalom vodom.
Miješajte dok ne dobijete glatku masu, a zatim ostavite da se potpuno ohladi.
Žumanjke odvojite od bjelanjaka.
Mikserom umutite žumanjke i šećer, a zatim smanjite brzinu miksera, postepeno dodajite ohlađenu čokoladu i lagano miksajte dok ne ujednačite smjesu.
Bjelanjke umutite u posebnoj posudi, a zatim ih pažljivo, kašikom pomiješajte sa smjesom od čokolade.
Smjesu rasporedite na pleh za pečenje i pecite oko 20 minuta.
Nakon što se kora ispeče i malo ohladi, nožem odrežite njene rubove.
Odlijebite pergament papir i ostavite da se kora u potpunosti ohladi.
Šlag pjenu umutite sa šećerom u prahu, pa ju premažite preko cijele, ohlađene kore.
Urolajte koru prema unutrašnjosti, prebacite u jednu tacnu i ostavite da prenoći u frižideru.
Prije posluživanja pospite roladu kakaom.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.