Čokoladna torta s malinama

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 30 minuta
Čokoladna torta s malinama

Sastojci

Tamna čokolada:
225 grama
Maslac:
175 grama
Ekstarkt vanilije:
2 kašičice
Mljevena kafa:
1/4 kašičice
Proprženi bademi:
100 grama
Brašno:
2 kašike
Sol:
1/2 kašičice
Šećer u prahu:
140 grama
Maline:
12 komada
Džem od malina:
4 kašike
Čokolada za kuhanje:
140 grama
Vrhnje za kuhanje:
100 mililitara

Instrukcije

  1. Čokoladu i maslac istopite, a zatim ostavite da se smjesa ohladi.

  2. Umiješajte u ovu smjesu vaniliju i kafu.

  3. U procesoru za hranu sameljite bademe, dodajte brašno i sol, pa prebacite smjesu u jednu posudu.

  4. Jaja dobro umutite mikserom, pa postepeno dodajite šećer.

  5. Kada umutite jaja i šećer dodajte ohlađenu čokoladu i mutite dok ne izjednačite sastojke.

  6. U ovu mješavinu stavite pola od pripremljene smjese s brašnom, pa nakon što to dobro umutite dodajte i drugu polovinu te smjese.

  7. Podijelite smjesu na dva jednaka dijela i prelijte u dva kalupa za tortu od 23 cm.

  8. Pecite po 15 minuta na 160 °C.

  9. U međuvremenu maline pomiješajte s džemom.

  10. Nakon što se kore ispeku i ohlade, prvu koru premažite mješavinom od malina i džema, pa preklopite drugom korom

  11. Da biste napravili preljev, stavite da vrhnje proključa, prelijte preko čokolade i sve izmiješajte.

  12. Premažite preko cijele torte.

  13. Dekorišite malinama, pa ostavite u frižider da prenoći.

  14. Prije posluživanja pospite tortu šećerom u prahu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.