Čokoladna torta sa kakao kuglicama

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 30 minuta
Čokoladna torta sa kakao kuglicama

Sastojci

Maslac:
125 grama
Čokolada za kuhanje:
120 grama
Šećer:
100 grama
Jaja:
3 komada
Vanila ekstrakt:
1 kašičica
Brašno:
70 grama
Sol:
1/2 kašičice
Džem od kajsije:
60 grama
Sok od narandže:
2 kašičice
Čokolada za kuhanje:
250 grama
Slatko vrhnje:
250 mililitara
Kakao:
200 grama

Instrukcije

  1. 120 gr čokolade istopite u šerpi iznad posude sa ključalom vodom.

  2. 125 gr maslaca i 80 gr šećera dobro umutite mikserom.

  3. Dodajte 3 žumanjka koje ste prethodno odvojili od bjelanjaka, a zatim vaniliju i istopljenu čokoladu.

  4. Miksajte smanjenom brzinom, pa dodajte brašno.

  5. Mikserom mutite bjelanjke i sol dok ne dobijete pjenastu masu.

  6. Nastavite miksanje postepeno dodajući dvije kašike šećera dok ne dobijete čvrstu masu.

  7. Pola ove smjese od bjelanjaka prebacite u smjesu od čokolade, a zatim pažljivo, kašikom umiješajte i preostalu smjesu od bjelanjaka.

  8. Podijelite smjese na dva jednaka dijela, a zatim ih stavite u dva kalupa u obliku srca (16 cm) koje ste prethodno obložili papirom za pečenje.

  9. Stavite u rernu i pecite 16-18 minuta na 150 °C.

  10. Podgrijte džem na umjerenoj temperaturi, a zatim mu dodajte sok od narandže.

  11. Premažite topao džem preko jedne, potpuno ohlađene kore, pa preklopite drugom korom koju ste također ohladili.

  12. Nakon toga napravite čokoladni preljev.

  13. Stavite 250 gr čokolade za kuhanje u jednu posudu.

  14. U posebnoj posudi stavite vrhnje da proključa, pa ga prelijte preko čokolade.

  15. Ostavite tako da odstoji 10 minuta, pa miješajte dok ne postane glatko.

  16. Čuvajte u frižideru, miješajući smjesu svakih 10 minuta dok se ne ohladi, oko 30 minuta.

  17. Premažite cijelu tortu ovim čokoladnim preljevom, a zatim poredajte kakao kuglice.

  18. Kakao kuglice možete kupiti, ali i napraviti sami u vašoj kuhinji:

  19. Potrebno vam je: 250 gr čokolade za kuhanje, 125 ml slatkog vrhnja, 1 kašika likera i kakao prah.

  20. Izlomljenu čokoaldu stavite u jednu posudu , a zatim ju prelijte proključalim vrhnjem.

  21. Po želji možete dodati i liker, pa prekrijte posudu platičnom folijom.

  22. Zadržite 10 minuta, pa miješajte smjesu dok ne postane glatka.

  23. Prebacite čokoladni preljev u plitku posudu dimenzija 20 cm, prekrijte ju plastičnom folijom, a zatim ostavite u frižide ri čuvajte oko 30 minuta dok se blago ne ohladi.

  24. Manjom, okruglom kašikom (kao kašika kojom se vade kugle sladoleda)izdubite iz ove smjese čokoladu, odnosno čokoladne kuglice.

  25. Kada ih izdubite, ostavite kuglice u frižider 10-ak minuta.

  26. Uvaljajte kuglice u kakao i poredajte na tortu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.