Čokoladna torta sa malinama

Služi: 1 osobuKuhanje: 25 minutaPriprema: 15 minuta
Čokoladna torta sa malinama

Sastojci

Čokolada za kuhanje:
150 grama
Maslac:
150 grama
Šećer:
100 grama
Jaja:
5 komada
Vanila ekstrakt:
1 kašičica
Mljeveni badem:
140 grama
Bijela čokolada:
85 grama
Tučeno vrhnje:
125 mililitara
Ekstarkt vanilije:
1/2 kašičice

Instrukcije

  1. Istopite čokoladu za kuhanje u posudi iznad ključale vode, pa ostavite da se malo ohladi.

  2. Umutite maslac i šećer mikserom, pa dodajite jedan po jedan žumanjak, konstantno miksajući.

  3. Dodajte istopljenu čokoladu, vaniliju i mljeveni badem.

  4. U posebnoj posudi umutite bjelanjke u pjenastu masu.

  5. Malo smjese od bjelanjaka stavite u smjesu od žumanjaka, pa kašikom izmiješajte.

  6. Dodajte u ovu posudu i ostatak umućene smjese od bjelanjaka, pa pažljivo kašikom izmiješajte.

  7. Stavite smjesu u pleh od 22 cm i pecite 10 minuta na 200 °C.

  8. Smanjite temperaturu na 170 °C i nastavite peći još 7-10 minuta.

  9. U međuvremenu stavite na vatru slatko vrhnje i prije nego proključa dodajte bijelu čokoladu.

  10. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa umiješajte vaniliju.

  11. Koru koju ste ispekli izrežite, prelijte pripremljenim preljevom i ukrasite malinama.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.