Čokoladna torta sa malinama
Sastojci
Instrukcije
Istopite čokoladu za kuhanje u posudi iznad ključale vode, pa ostavite da se malo ohladi.
Umutite maslac i šećer mikserom, pa dodajite jedan po jedan žumanjak, konstantno miksajući.
Dodajte istopljenu čokoladu, vaniliju i mljeveni badem.
U posebnoj posudi umutite bjelanjke u pjenastu masu.
Malo smjese od bjelanjaka stavite u smjesu od žumanjaka, pa kašikom izmiješajte.
Dodajte u ovu posudu i ostatak umućene smjese od bjelanjaka, pa pažljivo kašikom izmiješajte.
Stavite smjesu u pleh od 22 cm i pecite 10 minuta na 200 °C.
Smanjite temperaturu na 170 °C i nastavite peći još 7-10 minuta.
U međuvremenu stavite na vatru slatko vrhnje i prije nego proključa dodajte bijelu čokoladu.
Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa umiješajte vaniliju.
Koru koju ste ispekli izrežite, prelijte pripremljenim preljevom i ukrasite malinama.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.