Čokoladna torta sa pistacijima
Sastojci
Instrukcije
U jednoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, pa ostavite na stranu.
Iznad posude sa ključalom vodom stavite šerpu u koju ćete staviti maslac i čokoladu.
Miješajte konstantno dok ne istopite ova dva sastojka i dobijete finu, glatku smjesu.
Skinite s vatre pa u čokoladu dodajte šećer i vaniliju, a zatim jaja, mlaćenicu i pistacije.
Dodajte brašno pomiješano sa ostalim sastojcima, pa sve izmiksajte.
Stavite smjesu u okrugli pleh (20 cm) obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni 60-70 minuta na 170 °C.
Kada se ispeče, izvadite koru iz tepsije, odlijepite papir i ostavite da se kora potpuno ohladi.
U međuvremenu napravite fil.
U manju šerpu stavite vrhnje i postavite na vatru da proključa.
Nakon što proključa, skinite vrhnje s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu.
Izmiješajte, pa ostavite da se malo ohladi 5-8 minuta.
Nanesite preljev na koru, pa pospite pistacije kao dekoraciju.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.