Čokoladna torta sa puslicama
Sastojci
Instrukcije
130 gr margarina i 100 gr naribane čokolade staviti u posudu otpornu na toplotu.
Ovu posudu staviti preko šerpe sa proključalom vodom i miješati sastojke dok se ne dobije ujednačena, glatka smjesa.
Ostaviti 5 minuta da se malo ohladi smjesa, pa dodati 2 umućenih jaja, 100 gr šećera u prahu, 75 gr samorastućeg brašna, mljevene lješnjake i kakao, pa miješati dok se smjesa ne izjednači.
Preliti u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i peći 35 minuta na 160 °C.
Odvojiti 3 žumanjka od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg.
Postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera u prahu (155 gr) uz neprestano miješanje mikserom.
Nakon 35 minuta izvaditi koru iz rerne.
Istopljenih 100 gr čokolade umiješati u snijeg od bjelanjaka, pa od ove smjese formirati puslice na kori.
Peći još 8-10 minuta, dok se puslice ne stvrdnu.
Sjediniti slatko vrhnje sa kremom od lješnjaka i miješati u manjoj posudi, na umjerenoj temperaturi 2-3 minute.
Nakon što se dobije glatka smjesa, ostaviti da se malo ohladi, pa preliti preko kolača.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.