Čokoladna torta za sve prilike
Sastojci
Instrukcije
Stavite 200 gr izlomljene čokolade i maslac u šerpu, pa na laganoj temperaturi miješajte dok se ne istope.
Nakon što s mješavina izjednači ostavite na stranu da se ohladi.
Brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, šećer u prahu i kakao stavite u jednu posudu, pa promiješajte.
Jaja umutite sa vrhnjem, pa prelijte u mješavinu brašna i ostalih sastojaka.
Dodajte i čokoladu, pa nakon što sve izmiješate, prelijte u okrugli kalup za pečenje osnovice 20 cm, a dubine 6 cm.
Kalup prethodno obložite papirom za pečenje.
Pecite 80 minuta na 170 °C, a nakon što se ispeče, ostavite koru da se ohladi.
U međuvremenu stavite vrhnje za kuhanje u šerpu i kada se zagrije na laganoj temperaturi dodajte izlomljenih 300 gr čokolade za kuhanje.
Miješajte dok ne dobijete glatku masu, a nakon tog poklopite i ostavite u frižider da se ohladi.
Koru podijelite na dva jednaka dijela.
Na jedan dio kore premažite dio pripremljenog fila, zatim stavite drugu koru i cijelu tortu premažite preostalim filom.
Da biste napravili dekoraciju, nožem sastružite čokoladu i stavite na površinu torte.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.