Čokoladna torta za sve prilike

Služi: 1 osobuKuhanje: 80 minutaPriprema: 30 minuta
Čokoladna torta za sve prilike

Sastojci

Čokolada:
200 grama
Maslac:
100 grama
Brašno:
150 grama
Soda bikarbona:
1 zlicica
Prašak za pecivo:
1 zlicica
Šećer u prahu:
100 grama
Kakao:
50 grama
Jaja:
2 komada
Vrhnje:
100 mililitara
Čokolada za kuhanje:
300 grama
Vrhnje za kuhanje:
200 mililitara
Čokolada:
Po želji

Instrukcije

  1. Stavite 200 gr izlomljene čokolade i maslac u šerpu, pa na laganoj temperaturi miješajte dok se ne istope.

  2. Nakon što s mješavina izjednači ostavite na stranu da se ohladi.

  3. Brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, šećer u prahu i kakao stavite u jednu posudu, pa promiješajte.

  4. Jaja umutite sa vrhnjem, pa prelijte u mješavinu brašna i ostalih sastojaka.

  5. Dodajte i čokoladu, pa nakon što sve izmiješate, prelijte u okrugli kalup za pečenje osnovice 20 cm, a dubine 6 cm.

  6. Kalup prethodno obložite papirom za pečenje.

  7. Pecite 80 minuta na 170 °C, a nakon što se ispeče, ostavite koru da se ohladi.

  8. U međuvremenu stavite vrhnje za kuhanje u šerpu i kada se zagrije na laganoj temperaturi dodajte izlomljenih 300 gr čokolade za kuhanje.

  9. Miješajte dok ne dobijete glatku masu, a nakon tog poklopite i ostavite u frižider da se ohladi.

  10. Koru podijelite na dva jednaka dijela.

  11. Na jedan dio kore premažite dio pripremljenog fila, zatim stavite drugu koru i cijelu tortu premažite preostalim filom.

  12. Da biste napravili dekoraciju, nožem sastružite čokoladu i stavite na površinu torte.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.