Čokoladne kocke sa kokosom
Sastojci
Instrukcije
Izlomite čokoladu i stavite u posudu iznad šerpe sa ključalom vodom.
Miješajte kašikom iznad ključale vode dok se čokolada potpuno ne istopi.
U posebnoj posudi umutite maslac i šećer.
Kada dobijete kremastu masu dodajte čokoladu i jaje, pa miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Na kraju umiješajte brašno i kakao.
Smjesu rasporedite u pleh dimenzija 16 x 25 cm obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta na 180°C.
U međuvremenu napravite fil od kokosa.
Stavite kokos, mlijeko i jaje u jednu posudu, pa izmiješajte.
Premažite preko kore koja se pekla, vratite u rernu i pecite 25 minuta.
Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi kako biste mogli premazati čokoladni preljev.
Da biste napravili čokoladni preljev istopite maslac, dodajte čokoladu, pa na laganoj temperaturi miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Premažite cijeli kolač pripreljenim preljevom, ostavite u frižider 20-ak minuta, a zatim izrežite na kocke (12 komada).
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.