Čokoladni keksi s okusom mente

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 15 minuta
Čokoladni keksi s okusom mente

Sastojci

Kakao:
250 grama
Brašno:
150 grama
Maslac:
125 grama
Šećer:
125 grama
Jaja:
1 komad
Šećer u prahu:
Po želji
Vrhnje:
80 mililitara
Čokolada za kuhanje:
200 grama
Ekstrakt peperminta:
1 kašičica
Čokolada:
200 grama

Instrukcije

  1. Pomiješajte kakao i brašno u jednoj posudi.

  2. Maslac i šećer umutite mikserom.

  3. Dodajte jaje i dobro umutite, pa umiješajte mješavinu brašna i kakaa.

  4. Kada dobijete ujednačeno tijesto podijelite ga na dva jednaka dijela, oblikujući od tih dijelova dva diska.

  5. Umotajte u plastičnu foliju, pa ostavite tijesto najmanje 1 h da odstoji u frižideru.

  6. Nakon što odstoji, tijesto stavite na radnu površinu posutu šećerom u prahu.

  7. Razvijte tijesto na debljinu 0.32 cm, pa čašom oblikujte keksiće dimenzija 5 cm.

  8. Poredajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.

  9. Stavite u rernu na 200 °C i pecite 10-15 minuta.

  10. U međuvremenu napravite fil.

  11. Stavite vrhnje da proključa, pa dodajte 200 gr čokolade.

  12. Kuhajte uz konstantno miješanje dok smjesa ne postane glatka.

  13. Umiješajte ekstrakt peperminta, pa ostavite da se ohladi, 10-15 minuta.

  14. Jednu kašikicu fila stavite na jedan keksić koji se ispekao, pa preklopite drugim.

  15. Ponavljajte postupak do isteka materijala.

  16. Stavite u frižider i zadržite 10-ak minuta, a u međuvremenu napravite glazuru.

  17. Istopite čokoladu iznad posude sa ključalom vodom, pa jednu stranu svakog sendvič-keksa potopite u glazuru.

  18. Stavite u frižider 15-ak minuta, pa poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.