Čokoladni kolač s bananama
Sastojci
Instrukcije
U manjoj posudi sjediniti 140 gr brašna, 70 gr šećera, 30 gr kakaa, prašak za pecivo i ¼ kašikice soli.
Razdvojiti 3 žumanjka od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg.
Postepeno u bjelanjke dodavati 30 gr šećera i mutiti mikserom dok se ne ujednači smjesa.
Posebno izmiješati 3 žumanjka, 3 kašike vode i 1 kašikicu vanilla ekstrakta.
Ovu mješavinu dodati u smjesu sa brašnom i kakaom, mikserom mutiti 1 minut, pa kašikom umiješati u snijeg od bjelanjaka.
Pleh za pečenje premazati uljem, staviti pergament papir, pa i njega premazati uljem.
Preliti pripremljenu smjesu u pleh i peći 15 minuta na 250°C.
Kada se ispeče, koru odmah izvaditi iz pleha i ohladiti.
U šerpi za kuhanje pomiješati 85 gr šećera, 40 gr gustina i ½ kašikice soli.
Kuhati na umjerenoj temperaturi, postepeno dodavati 500 ml mlijeka pa kuhati uz neprestano miješanje, dok se smjesa ne zgusne.
Ovoj smjesi dodati 2 umućenih jaja i kuhati još dvije minute uz miješanje.
Umiješati 2 kašike istopljenog margarina i 1 kašikicu vanilla ekstrakta.
Fil ohladiti do premazivanja kolača.
Ohlađenu koru prepoloviti.
Na jednu polovinu premazati fil, poredati banane i preklopiti ih drugom korom.
Po želji kolač premazati šlag kremom od čokolade i ukrasiti bananama.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.