Crno-bijeli kolač
Sastojci
Instrukcije
U čvrsti snijeg umutiti 5 bjelanjaka sa 5 kašika šećera.
Dodati 5 žumanjaka, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaa, 1/2 kesice praška za pecivo i sve izmiksati mikserom.
Smjesu preliti u pleh premazan uljem i peći 15-ak minuta na 200°C.
U međuvremenu napraviti agdu, napravljenu od 200 ml vode, 250 gr šećera i 1 vrećicom vanilin šećera.
Kada se kora ispeče, preliti je napravljenom agdom i ostaviti da se ohladi.
U jednoj od kuhinjskih posuda sjediniti 1/2 l mlijeka, 5 kašika brašna, 100 gr šećera i 1 vanilin šećer, pa kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje, dok se fil ne zgusne.
Posebno izmiksati 200 gr margarina sa 2 kašike šećera u prahu, dodati u ohlađeni fil i izjednačiti mikserom.
Ohlađenu koru premazati napravljenim filom, a preko fila preliti čokoladnu glazuru.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.