Egipatska torta
Sastojci
Instrukcije
U čvrst snijeg umutiti 5 bjelanjaka sa 5 kašika šećera, zatim dodati 100 gr mljevenih lješnjaka i 1 kašiku brašna, pa ih umiješati kašikom.
Napravljenu smjesu preliti u pleh, obložen pergament papirom i peći 20-ak minuta na 180 °C.
Na isti način napraviti još dvije kore.
U proključalih ½ l mlijeka sa 10 kašika šećera, dodati 2 pudinga umućena sa 15 žumanjaka i 200 ml mlijeka. Smjesu miješati dok se ne zgusne.
Kada se ohladi, u fil dodati 1 margarin i umutiti mikserom.
150 gr šećera staviti u suhu šerpu, miješati na vatri dok se ne karamelizira, pa izliti u pleh premazan uljem.
Kada se ohladi, karamel izlomiti i samljeti.
Slatko vrhnje umutiti, zatim dodati napravljeni karamel i 200 gr mljevenih lješnjaka, pa smjesu izmiješati kašikom.
Tortu sastaviti na sljedeći način: kora, 1/3 fila od vanilije, 1/3 fila s karamelom, ponovo kora i ponavljati isti postupak do kraja (kora-filovi).
Tortu dekorisati po želji.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.