Egipatska torta

Služi: 1 osobuKuhanje: 80 minutaPriprema: 40 minuta
Egipatska torta

Sastojci

Jaja:
15 komada
Isjeckani lješnjaci:
500 grama
Puding od vanilije:
2 pakovanja
Margarin:
1 komad
Brašno:
3 kašike
Mlijeko:
700 mililitara
Slatko vrhnje:
6 decilitara
Ulje:
Po želji

Instrukcije

  1. U čvrst snijeg umutiti 5 bjelanjaka sa 5 kašika šećera, zatim dodati 100 gr mljevenih lješnjaka i 1 kašiku brašna, pa ih umiješati kašikom.

  2. Napravljenu smjesu preliti u pleh, obložen pergament papirom i peći 20-ak minuta na 180 °C.

  3. Na isti način napraviti još dvije kore.

  4. U proključalih ½ l mlijeka sa 10 kašika šećera, dodati 2 pudinga umućena sa 15 žumanjaka i 200 ml mlijeka. Smjesu miješati dok se ne zgusne.

  5. Kada se ohladi, u fil dodati 1 margarin i umutiti mikserom.

  6. 150 gr šećera staviti u suhu šerpu, miješati na vatri dok se ne karamelizira, pa izliti u pleh premazan uljem.

  7. Kada se ohladi, karamel izlomiti i samljeti.

  8. Slatko vrhnje umutiti, zatim dodati napravljeni karamel i 200 gr mljevenih lješnjaka, pa smjesu izmiješati kašikom.

  9. Tortu sastaviti na sljedeći način: kora, 1/3 fila od vanilije, 1/3 fila s karamelom, ponovo kora i ponavljati isti postupak do kraja (kora-filovi).

  10. Tortu dekorisati po želji.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.