Francusko pecivo
Sastojci
Instrukcije
U većoj posudi sjediniti toplu vodu, kvasac i šećer.
Ostaviti smjesu da odstoji 10-ak minuta, dok ne postane kremasta, a zatim dodati ulje, sol i 400 gr brašna.
Postepeno dodavati i preostalo brašno, pa mijesiti tijesto dok se ne počne odvajati od stranica posude.
Prebaciti tijesto na površinu posutu brašnom i nastaviti mijesiti dok smjesa ne postane glatka i elastična.
Veću posudu premazati uljem, staviti tijesto, prekriti vlažnom krpom i ostaviti 1h da naraste.
Nakon što tijesto naraste, ponovo ga staviti na površinu posutu brašnom, podijeliti na 16 dijelova i formirati loptice.
Formirane loptice od tijesta poredati na pleh premazan uljem, prekriti ih vlažnom krpom i ostaviti oko 40 minuta da narastu.
Nakon toga ih staviti u rernu zagrijanu na 200°C i peći 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.