Grand torta
Sastojci
Instrukcije
U jednoj od kuhinjskih posuda umutiti 5 bjelanjaka sa 7 kašika šećera u čvrsti snijeg, zatim kašikom umiješati 8 kašika mljevenih badema i jednu kašikicu praška za pecivo.
Smjesu preliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći 20 minuta na 200 °C.
Na isti način napraviti još dvije kore, ali u jednu, umjesto badema umiješati 1 istopljenu tamnu čokoladu za kuhanje i 1 kašiku brašna.
U šerpu staviti 1 l mlijeka sa 150 gr šećera i prokuhati.
Preostalo mlijeko umutiti sa dva pudinga od vanilije, 2 vanila šećera, 15 žumanjaka i 4 kašike brašna. Ovu smjesu preliti u proključalo mlijeko i miješati dok se ne zgusne.
Vreo fil podijeliti na dva dijela.
U jedan umiješati 2 izlomljene bijele čokolade, a u drugi, 2 izlomljene crne čokolade za kuhanje.
U ohlađene filove staviti po ½ margarina i umutiti mikserom.
U posebnoj posudi umutiti slatko vrhnje, podijeliti ga na dva jednaka dijela i kašikom umiješati u filove (sa bijelom i crnom čokoladom).
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.