Gulaš

Služi: 1 osobuKuhanje: 140 minutaPriprema: 20 minuta
Gulaš

Sastojci

Goveđa plećka:
3/2 kilogram
Maslinovo ulje:
2 kašike
Crveni luk:
1 glavica
Paprika:
1 komad
Bijeli luk:
2 glavice
Sjemenke kumina:
1 kašičica
Slatka paprika:
3/2 kasicica
Krompir:
500 grama
Bijelo vino:
125 mililitara
Paradajz:
400 grama
Goveđa osnova:
375 mililitara
Kiselo vrhnje:
Po želji
Peršun:
Po želji

Instrukcije

  1. Začinite govedinu sa soli i biberom. Zagrijte ulje, u većoj tavi za kuhanje, na većoj temperaturi.

  2. Dodajte 1/3 govedine. Kuhajte, uz povrmeno miješanje, 3-4 minute ili dok ne dobije smeđu boju. Prebacite u tanjir.

  3. Ponovite isto sa ostatkom govedine.

  4. Zagrijte preostalo ulje u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte luk, papriku i kuhajte uz povremeno miješanje 3-4 minute ili dok ne dobije zlatnu boju.

  5. Dodajte bijeli luk i sjeme kumina pa kuhajte 1 minutu ili dok ne osjetite aromu.

  6. Skinite sa toplote, dodajte papriku i miješajte 1 minutu. Zagrijte tavu na većoj temperaturi, dodajte krompir i miješajte.

  7. Dodajte govedinu, vino, goveđu osnovu i paradajz. Smanjite temperaturu i kuhajte 2 sata ili dok govedina ne bude mekana. Začinite sa soli i biberom.

  8. Razdijelite u posude za posluživanje, dodajte vrhnje i peršun po vrhu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.