Hljeb od narandžine kore

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 15 minuta
Hljeb od narandžine kore

Sastojci

Šećer:
150 grama
Voda:
2 kašike
Maslo:
5 kašika
Brašno:
300 grama
Prašak za pecivo:
1/2 pakovanja
Soda:
1 kašičica
Sol:
1/2 kašičice
Jaja:
2 komada
Jogurt:
100 mililitara
Mlijeko:
100 mililitara
Narandžina kora:
3 kriške
Sok od narandže:
3 kašike

Instrukcije

  1. U manju posudu za kuhanje staviti 50 gr šećera, 2 kašike vode i narandžinu koru.

  2. Kuhati 1-2 minute, dok se šećer ne istopi.

  3. Dodati maslac i kuhati 1 minutu, dok se ne istopi.

  4. U posebnoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i 50 gr šećera.

  5. U većoj posudi umutiti zajedno jaja, jogurt i mlijeko.

  6. Dodati prvu smjesu, od narandžine kore,i miješati dok se ne dobije glatka, kremasta masa.

  7. Dodati i smjesu s brašnom, pa miješati još malo.

  8. Preliti napravljenu smjesu u posudu za pečenje premazanu uljem i peći 60 minuta na 170°C.

  9. U manjoj zdjeli izmiješati 50 gr šećera i sok od narandže.

  10. Izvaditi hljeb iz rerne, viljuškom ga probosti na nekoliko mjesta i premazati zašećerenim sokom od narandže.

  11. Hljeb ohladiti, pa poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.