Irski kolačići od krompira
Sastojci
Instrukcije
Pripremite sve potrebne sastojke.
Stavite oguljene krompire u lonac, prelijte vodom i stavite na jaku vatru da proključaju. Zatim pustite da lagano kuhaju na srednjoj vatri dok ne omekšaju otprilike 20 minuta. Isključite vatru. Ocijedite vodu, vratite krumpire u lonac i ostavite ih da se potpuno osuše na preostaloj toploti.
Izgnječite ih gnječilicom za krumpir dok ne postanu glatki.
Stavite toplo gnječene krompire u zdjelu. Dodajte brašno, otopljeni maslac i so. Lagano promiješajte dok se ne formira tijesto.
Na dobro pobrašnjenoj površini lagano umijesite tijesto. Tijesto će biti ljepljivo. Koristite pobrašnjenu oklagiju da ga razvaljate u krug promjera oko 23 centimetara i debljine otprilike 0.5 centimetara. Izrežite na četvrtine pomoću noža.
Posipajte malo brašna na dno tave i pecite krompirove kolačiće dok ne porumene sa svake strane, otprilike 3 minute sa svake strane. Posolite ih malo i poslužite odmah.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.