Irski kolačići od krompira

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 15 minuta
Irski kolačići od krompira

Sastojci

Krompir:
4 komada
Brašno:
1 šolja
Maslac:
1 kašika
Sol:
1 prstohvat
Peršun:
Po želji

Instrukcije

  1. Pripremite sve potrebne sastojke.

  2. Stavite oguljene krompire u lonac, prelijte vodom i stavite na jaku vatru da proključaju. Zatim pustite da lagano kuhaju na srednjoj vatri dok ne omekšaju otprilike 20 minuta. Isključite vatru. Ocijedite vodu, vratite krumpire u lonac i ostavite ih da se potpuno osuše na preostaloj toploti.

  3. Izgnječite ih gnječilicom za krumpir dok ne postanu glatki.

  4. Stavite toplo gnječene krompire u zdjelu. Dodajte brašno, otopljeni maslac i so. Lagano promiješajte dok se ne formira tijesto.

  5. Na dobro pobrašnjenoj površini lagano umijesite tijesto. Tijesto će biti ljepljivo. Koristite pobrašnjenu oklagiju da ga razvaljate u krug promjera oko 23 centimetara i debljine otprilike 0.5 centimetara. Izrežite na četvrtine pomoću noža.

  6. Posipajte malo brašna na dno tave i pecite krompirove kolačiće dok ne porumene sa svake strane, otprilike 3 minute sa svake strane. Posolite ih malo i poslužite odmah.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.