Jabuke sa cimetom i mascarpone sirom
Sastojci
Instrukcije
Pomiješajte mascarpone sir, med i cimet.
Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider na 15 minuta.
U međuvremenu zagrijte rernu na 180 °C.
Naribajte limunovu koru.
Napravite udubljenje u središtu svake jabuke i izvadite srž.
Stavite jabuke u pleh za pečenje, a oko njih limunovu koru, mrvice maslaca, smeđi šećer, cimet i klinčić.
Prelijte vinom, pa posudu prekrijte folijom.
Pecite u rerni 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
Skinite foliju i pecite dodatno 20-25 minuta dok se blago ne karameliziraju.
Nakon što se ispeku, prebacite jabuke u tanjir i prekrijte folijom kako bi ostale tople.
Sok iz posude u kojoj su se pekle jabuke prelijte u tavu i stavite na visoku temperaturu da proključa.
Prelijte sok preko jabuka, a zatim i mješavinu cimeta i mascarponea.
Poslužite jabuke kao desert.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.