Janjetina na grčki način
Sastojci
Instrukcije
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Stavite janjetinu u veliku posudu za pečenje. Koristite oštar nož kako bi napravili 10 x 4 cm velike rezove na janjetini.
Sok od pola limuna kombinirajte sa 1 kaškom ulja, bijelim lukom, soli i biberom u zdjeli. Izrežite preostalu polovicu limuna na 10 malih dijelova.
Stavite komadiće u napravljene rezove. Uz pomoć četke premažite janjetinu sa smjesom.
U preostalo ulje dodajte krompir, origano, sol i biber. Poredajte krompir oko janjetine. Stavite tepsiju u pećnicu i pecite 40 minuta.
Dodajte mrkve i pecite još 20 minuta. Izvadite iz tepsije janjetinu. Povećajte temperaturu u pećnice na 230 °C.
Pecite krompir i mrkve još 15 minuta ili dok ne postanu hrskavi. Prekrite janjetinu folijom i poceite još 15 minuta.
Pečenu janjetinu poslužite uz krompir i mrkvu.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.