Jednostavna i lagana pita sa sirom i lukom
Sastojci
Instrukcije
Luk se može skuhati u mikrovalnoj ili na plati. Za mikrovalnu, stavite narezani luk u posudu otpornu na toplotu sa malo vode, pokrijte i zagrijavajte na visokoj temperaturi 8 minuta, uz jedno miješanje na pola puta. Alternativno, rastopite maslac u tavi na srednje-niskoj temperaturi i pržite luk 10-15 minuta, često miješajući dok ne omekša. Prebacite luk na tanjir i ostavite da se ohladi.
Zagrijte rernu na 190°C. Lagano umutite dva jaja, zatim umiješajte ohlađeni luk zajedno sa sirom. Dobro začinite. Razvucite jedan list tijesta za pite i njime obložite posudu za pitu, pritiskajući tijesto uz rubove posude. Odrežite višak tijesta i upotrijebite ostatke za popravak eventualnih rupa ili pukotina.
Kašikom stavite punjenje u koru od tijesta za pitu, lagano pritiskajući kašikom. Umutite preostalo jaje i premažite malo preko izloženog ruba tijesta. Razvaljajte drugi list tijesta preko punjenja, zatvarajući rub prstima. Odrežite višak tijesta, zatim krajeve stisnite ili pritisnite viljuškom da biste ih potpuno zatvorili. Napravite malu rupu u sredini da bi para mogla izlaziti, a zatim premažite vrh preostalim umućenim jajetom.
Pecite pitu na vrućem plehu u prethodno zagrijanoj rerni 40-50 minuta, dok ne postane zlatno smeđa sa svih strana. Ostavite da se malo ohladi prije nego što je narežete i poslužite, ili potpuno ohladite i poslužite hladnu.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.