Jednostavni kolač od jagoda i jabuka
Sastojci
Instrukcije
Mikserom umutite maslac, šećer u prahu i vaniliju.
Kada dobijete kremastu masu dodajte jaja, jedno po jedno.
Postepeno dodajite brašno koje ste prethodno pomiješali sa praškom za pecivo, a zatim i mlijeko.
Kašikom zamijesite glatko tijesto, prebacite u okrugli pleh (20 cm) obložen papirom za pečenje, pa kašikom rasporedite tijesto kako bi površina bila glatka.
Na površinu tijesta stavite isjeckane jabuke i jagode.
U posebnoj posudi pomiješajte 75 gr brašna i 50 gr izmrvljenog maslaca, kako biste dobili preljev.
Prstima utrljajte maslac u brašno kako biste dobili mrvice, a zatim dodajte smeđi šećer.
Pospite ovu mješavinu preko tijesta sa jabukama i jagodama, stavite u rernu i pecite 70 minuta na 180°C.
Kada se ispeče, ostavite kolač 10-ak minuta da se ohladi, a zatim poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.